tirsdag 28. mars 2017

Små blå hus i Høvåg

Høvdingen Il i Høvåg vedlikeholder sju topp punkter med merkede stier. Topp punktene ligger spredt utover i Høvåg og er noen av de flotteste utsiktspunktene i område. Alle punktene er utstyrt med mulighet for å skrive seg inn for hver tur, du finner boka inni nydelige små blå hus. Vi gikk en av turene i 2016, og da visste jeg ikke at det fantes flere små blå hus. Du kan se turen her til Røynevarden 
De siste to dagene har jeg tatt tre til av turene. Jeg fant et tegnet kart på google. Jeg er jo ikke kjent i området, så det har medført litt leiting. Kartet er jo ikke akkurat korrekt, og stedsnavnene ikke lette å finne om ikke du er kjent.
Vi hadde det unormalt varmt til mars å være på mandag, så vi valgte å gå til Badstufjell. En utrolig flott tur i et nydelig terreng. Og det var varmt.
Vi startet turen ved å kjøre til Vestre Vallesverd, og parkerte ved Fjordkroa som ligger i krysset der veien går inn til Høvåg. Vi gikk langs gamle E18 mot Lillesand, og et stykke opp i bakken før svingen ser du skiltet på venstre side av veien. Vær forsiktig når du krysser veien her!
Flott tur til toppen, godt merket og tørt og fint stort sett hele turen opp. Vi brukte 25 min til toppen i et greit tempo.
Fantastisk utsikt!
Flere varder er satt opp på toppen
Svaberg på toppen et stykke før det går nedover igjen. Vi tok merket løype helt rundt, en fin tur på ca en time. Store deler av turen følger du steingjærder, og det er mange tegn på gammel bosetting.
I dag var det adskillig kjøligere, og vi tok turen til Hæstadveden. Vi parkerte ved Høvåg stadion, og gikk veien videre inn mot Frillestad. Et stykke innover veien får du skilt mot Hæstadveden. Traktorveien er delt her, ta den som går rett frem (ikke til venstre!) Det er nyhogget her, men du finner stien og de røde merkene litt innpå sletta på høyre side, godt merket til toppen. Ikke noe særlig utsikt da trærne er blitt for høye, men du skimter sjøen
Siden vi var i området tok vi like godt turen til Hæstadnesset også. Vi sto fortsatt parkert ved Høvåg stadion, men nå krysset vi veien og fulgte den hele veien til vi kom til Høvåg hyttegrend. Her fant vi skilt til Hæstadnesset. Du følger røde merker på trærne, men det blir litt langt imellom etter hvert. Gå rett igjennom hyttegrenda, så finner du merkene igjen. Nå er det bare å følge de til sjøen. En flott tur. Vi brukte ca 35 min ut. Vi gikk samme veien tilbake, men så at du kunne valgt en annen vei.

En flott og stille kveld, men i dag var det marskaldt. Stille vann og nydelige kveldsfarger.
Da har vi tatt fire av sju turer i Høvåg. Vi mangler tre små blå hus, og i løpet av våren skal jeg få besøkt de. Gøy å bli mere kjent i denne flotte bygda.

søndag 26. mars 2017

Videhei, bratt og trangt med 360 graders havutsikt

På fredag etter jobb prøvde vi oss på en ny tur. Jeg fant turen i boka "Utenfor allfarvei", som jeg fikk ikke mindre enn tre eksemplarer av jula for to år siden (føler familie og kollegaer mener jeg alltid er på tur!) Vel, siden turen ikke er merket på noen måte, og vi surret endel bare med å finne startpunkt, så ga vi oss på fredag når det ble for mørkt. Vi fant riktig sted, og kom et stykke på vei, men det ble for utrygt. Men i dag, i stekende sol ( i dag var ull tull!) og med blå himmel ble turen tatt. Med fare for å gjenta meg selv; denne turen må du ta om du liker litt spesielle turer kombinert med utsikt. Jeg gir deg et billderas, så velger du selv hvor langt du vil være med.
Flott bok, jeg har opptil flere! Mange fine turer, men her må du kunne lese kart på endel, og flere er ikke merket.
Alt du trenger å vite......eller får vite. Vi kjørte mot Kjøpmannsvik i Høvåg. Siste veien til venstre før du er nede på brygga skal du inn. Veien er merket med "privat og innkjøring forbudt". Det er ingen plass å parkere da p-plassen litt lenger mot brygga er merket med navn og bilnr på alle plassene. Så vi parkerte langs veien like ved innkjøringa. Så gikk vi mot Flesi (ingen skilt). Vi spurte en fastboende, og han bekreftet at vi var på rett vei, men sa han ikke visste om vi kom til å finne noen sti lenger. Han kalte toppen Vierliheia. Du skal omtrent til endes av veien, hold til venstre. Da ser du en stor driftsbygning, gå gjennom tunet og over jordet ned til sjøen, der finner du stien langs fjellet, i alle fall litt av den.
Her fant vi stien langs fjellet fredag kveld, men vi var ikke sikre på om det var riktig. Toppen er midt i bildet
Dette bildet fant jeg da jeg googlet toppen, det er tatt fra sjøsiden på andre siden. Bildet er tatt og lånt av John Bjørnar Halvorsen.
Vi kom omtrent hit fredag kveld.Da har vi gått gjennom skogen og kommet over til andre siden. Vi fant stien mot stigningen, men så var den borte, og vi ga oss.
Så utrolig mange store flotte skjell i sjøen her. Og i den blå timen var de ekstra fine.
Utrolig vakkert innover veien i dag
Du finner stien langs fjellet, ta til venstre nede på jordet
Stien forsvinner litt i skogen, men gå mot toppen så ser du til slutt skaret
Opp her skal du
Bare å starte oppturen
Det blir trangere....
Her ble vi våte på ryggen begge to
Det gikk, men ikke mye å gå på
Dette venter deg på toppen
Panorama!
Perfekt tur og dag
Vi er nede igjen, like hele og en turopplevelse rikere
De fikk stå, så andre kan nyte like mye som oss
Da var vi tilbake til bilen, litt kry for at jeg fant frem
Denne turen kommer jeg til å huske, både for den trange passasjen opp og ned, og for den aldeles nydelige utsikten. Vi brukte ca 45 min opp i dag, når vi visste hvor vi skulle. God tur utenfor allfarvei, men ta hensyn, veien og området du krysser og går over er privat

lørdag 25. mars 2017

Himmel og hav på Havsyn

I dag tyvstartet vi litt på Ti topper i Agder 2017. Det har vært nydelig vårvær, og endelig kom tempen over 10 pluss. Men likevel ikke skyfritt nok til å tilbringe dagen på ryggen i sola, så da ble det joggesko og tur etter styrketrening i Starthallen.
Havsyn er en ny tur for min del, og jeg kjørte til Dønnestadmoen med godt mot siden turen skal være godt skiltet. Inrømmer jeg liker det best, selv om jeg (i alle fall før) fint klarte meg med kart. Turen startet ved parkeringsplassen ved lysløypa, og var merket fra start til slutt. Vi valgte rundløypa for å bli bedre kjent, men du kan jo godt ta samme veien frem og tilbake. Det skiller ca 400 meter. Jeg anbefaler å kjøre forbi den første parkeringsplassen, og parkere på andre siden av anlegget. Da slipper du å krysse hele fotballbanen.....
Godt skiltet og mange valg
Vi valgte å gå den sydlige traseen opp. Her får du en tur i svakt stigende terreng og du passerer flere fine små skogsvann. Du kommer forbi Tvitjønnane og Heljestjønn før du tar til venstre i løypekrysset. Nå nærmer du deg Havsyn.
På toppen. Nå skal jeg være ærlig, navnet Havsyn står ikke helt til utsikten etter min mening. Industrisyn derimot.....
Men utsyn er det i alle fall. Fly opp og ned fra Kjevik kan du få med deg om det passer med tidene
Varden på toppen
Tilbake kan du også velge flere traseer. Vi valgte veien nord for Rossheia, og fikk da noen hundre meter mer på grusvei ned igjen.
Det grønnes virkelig mellom trærne nå, men mye av furuskogen her virket skadet. Vi passerte en kul pumptrack inne langs stien.
Det er fortsatt litt vått enkelte steder, og vi gikk også noen meter i snø faktisk. Så skoa ble våte, men ikke mer enn at det gikk greit. De er tørre til ny tur i morgen. Takk for tipset til Ti på topp Agder, vi skal ta turen igjen når registreringen starter :)

fredag 24. mars 2017

Busteinen, et lite kjøkken og soverom til fire.

Det begynner helt klart å bli lysere på ettermiddagen, og det åpner for mere utetid etter jobb. Å overnatte ute har ikke helt fristet enda, men tar du turen til Busteinen så er det i alle fall en mulighet for tak over hodet. Du finner den i Vågsbygdskauen, og da vi besøkte stedet denne uka var det tydelige tegn på at det er endel besøk her.
Godt skiltet når du vet hvor du skal.......
Vi startet på Rosseland og fulgte blåløypa rundt
Utsikt over Rossevann. Nydelig sol og flott natur
Flere kulturminner fra 1.verdenskrig langs løypa
Denne helleren er blitt til ved at en stor stein i løpet av istiden (ca 15000 år siden) har lagt seg til ro over et skar og på den måten laget et romlig hulrom under.
Historien sier at hulen skal ha vært bebodd. Den eneste som en med sikkerhet vet har bodd der er Christian i Grauthelleren. Han skal ha bodd her mens han hogde tømmer for bøndene fra Rosseland. Gjetere har og søkt tilflukt her i dårlig vær.
Et lite kjøkken og soverom til fire personer.
Du kan ikke unngå å se den uansett fra hvilken side du kommer
Fortsatt ganske vått mange steder. Endel myr og mange små bekker
Grønnt er skjønt, og nå grønnes det virkelig
Fantastiske farger langs Rossevann da vi var rundt
Deler av veien i dag kalles Tyskerveien. Tyskerveien går fra Rosseland i Songdalen til Sandviga i Vågsbygda. Den gamle «tyskerveien» går i smått kupert terreng, men er godt opparbeidet med trapper og små bruer. På vei tilbake passerte vi Rossevann festningsanlegg. Det er et gedigent festningsanlegg bygget av nøytralitetsvernet i 1915. Anlegget ble bygget av Stavanger bataljon. Til festningsanlegget gikk det med 1440 m armeringsjern.
En fin ettermiddagstur, den ble rett under 10 km og var gjort på ca 2 timer. Det føles godt å kunne få tatt en såpas god tur etter jobb og middag. Vi nærmer oss uten tvil vår og sommer, og det er velkomment.