mandag 2. oktober 2017

Rudbjerg Knude Fyr, et fyr med dødsdato

Mens regnet har høljet ned her hjemme og rekordene blitt slått dag etter dag med tanke på vannstand, oversvømmelser og stengte veier, har jeg opplevd fantastisk natur i vakkert høstvær i Danmark. Mitt danske statsborgerskap har jeg ikke lenger, men jeg har en forkjærlighet til dette landet og kunne godt ha gjort danske av meg igjen en gang i fremtiden.
Vi har vært superheldige og fått lov å bli med svoger på sommerhuset de har tilgjengelig i Lønstrup i Vendsyssel nord for Limfjorden på Jylland. En flott plass med mye å by på, kanskje spesielt Lønstrup klint, en 15 km lang skrent som ligger langs Nordsjøkysten mellom Lønstrup og Løkken. Her finner du Rudbjerg Knude Fyr.........i alle fall noen år til. Fyret har en dødsdom, og man regner med at det i ca 2020-23 vil stupe ut i havet og forsvinne.
Fra p-plassen langs veien og ut til selve fyret er det ca 1 km. Det er grusvei for det meste, men når du nærmer deg fyret et det mye sand og tyngre å gå. Egner seg ikke for vogn eller rullestol.
Fyret ble bygd i 1899, og tatt ut av drift i 1968 fordi det det da nesten var skjult av enorme mengder sand som vinden har lagt rundt fyret i årenes løp.Til slutt var det nesten ikke synlig fra sjøen. Deretter ble det stående til nedfalls. Etterhvert har sanddynene rundt fyrtårnet blitt lavere. Men siden tårnet står på morenegrunn som raser ut og ned på stranda vil det styrte ned skrenten og i havet med tida. Husene som var rundt fyret har alle forsvunnet de siste årene.
Tårnet er 23 meter høyt. Fyret var viktig for at skipene skulle få landkjenning i si tid, og da lyset hadde ei høyde på 90 meter over havet, var det synlig på lang avstand. Rekkevidda på lyset var ca 42 kilometer. Linsesystemet roterte med ei fart på to omganger i minuttet, og sendte på hver omdreiing ut et dobbeltblink og et enslig blink, hver på en femtedels sekund. Lyskilden var på 550 watt.
I 2016 ble det bygget en ny trapp som igjen gjorde det mulig å komme opp i fyret. Trappen er laget i perforert stål og gir en romlig følelse når du går opp. Det er luftig pga alle de åpne vindushullene oppover. Det finnes ikke lys her ute og du blir sterkt oppfordret til å forlate fyret i god tid før det blir mørkt for å kunne finne veien tilbake. Da vi var her blåste det godt, og sanden kom inn overalt! NB! små barn er mer utsatt da sanden blåste tett i hoftehøyde på voksne.
Fyrets opprinnelige linseapparat var laget av det franske firmaet Barbier & Bénard. Linsa var av tre fag, det vil si tresida, og hadde 134 håndslipte prismer. Linsefaga var plassert på et lag av kvikksølv for å redusere friksjonen under rotasjonen til et minimum. Til å begynne med var systemet dreve rundt av et urverk som skulle trekkest opp ca hver tredje time. Da fyret ble tatt ut av bruk, ble linsene demontert og gravd ned i sanden en plass. Fra opprinnelig å sende lys ut over havet er det i fyrets topp nå montert et stort speilprisme som kaster lys ned i et kjempestort trekantet kalejdoskop som trappen snor seg rundt. Lysrefleksjoner danner et dansende lyshav som du kan se gjennom åpningen nederst i tårnet.
Sandklitten her beveger seg med en gjennomsnittshastighet på 20 meter pr år og er med dette et av Danmarks mest dynamiske landskap.
Utsikten på toppen var formidabel, vinden likeså. På toppen var det ikke like mye sand i vinden
Noen av murene til husene rundt fyret er fortsatt synlige, men det er ikke langt igjen til kanten av klitten, og her snakker vi rett ned ca 70 meter.
Stranda nedenfor strekker seg så langt du ser, men adkomst ned fant vi ikke her.
Flere åpne vinduer på vei opp gjør det luftig
Når det blåste som mest var det vanskelig å se noe som helst. Her får du peeling av huden og rens av tannstein gratis
Det høyeste punkt ved Rubjerg Knude er ca. 90 meter over havet. Disse 90 metrene omfatter ca 50 meter regulær klint og ca 40 meter klit bygget opp av flyvesand. Klitdannelsen har vært særlig kraftig de siste 50 årene. Dette ses tydelig ved Rubjerg Knude Fyr, hvor klitten i perioder har været like høy som fyret. Utsikten til fyret her var fra området der vi bodde.
Vi besøkte fyret to ganger, den siste gangen på sykkel. Tidlig oppe for å få med oss soloppgangen ved fyret. På grusveien går det greit å sykle, men når du nærmer deg fyret og sanden dominerer på bakken, da blir det umulig
God temperatur og fint lys, men vinden var sur. Syklene sto ute ved parkeringsplassen og du løser dem ut ved å putte på en tier, som i handlevogna hjemme.
Disse røde stolpene langs stien forteller deg hvor lang tid det vil går før sanden har spist seg inn til der du nå står
Hit, men ikke lenger, nå var det beina som gjaldt. I dag var vi helt alene i området
Sol og ørkenlandskap får deg til å føle at du er et helt annet sted i verden, fantastisk eksotisk
Fyret i soloppgang
Om noen år er fyret borte, rett og slett tatt av vinden.....
Da Rubjerg Knude Fyr ble bygget i 1899, valgte man det høyeste sted 200 m inne i landet. Men gradvist har vinden og havet brutt klitten ned, så fyret i dag kun er få meter fra kanten. Fyret var ikke mange år gammelt, før det oppsto problemer med sandflukten. Klitten på kystkanten vok­ste i høyden, så skipene på havet ikke kunne se fyrets lys og heller ikke høre tåkeluren. Å holde sandflukten i sjakk med beplantning, som det var gjort andre steder langs kysten, var ikke mulig. Naturen var for sterk. Gjennom en årrekke ble det hvert år kjørt store mengder sand vekk foran fyret, men i 1968 ble driften gitt opp.
Dette er så verdt en gåtur eller sykkeltur om du vil.
I godt selskap hele veien, gjeiter, kuer, okser og sauer. På turen på morgenen kom de løpende til oss. Det gjorde de ikke da vi var her på ettermiddagen etpar dager tidligere.
Goooood morgen tur <3
Solnedgang over stranda med fyret i bakgrunnen.
Lønstrup var verdt besøket en nydelig langhelg i september/oktober. Takk for at vi fikk følge med. Lønstrup som sommerferiemål kommer høyt opp på lista. Hytte i området tenker jeg må ligge et godt stykke fra kanten :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar