søndag 23. august 2015

Så rart å være flaggermus....

og flakse rundt fra hus til hus
og gå til sengs i trærne

Men er det noen som kan forstå
hvordan de kan få sove når
de henger etter tærne?
En femtedel av alle verdens pattedyr er flaggermus. Vi har 12-13 arter her i Norge, men det finnes over 1000 arter totalt.
Flaggermus er ingen gnager, den har ingenting med vanlige mus å gjøre, den er insektspiser og en fantastisk jeger.
I går kveld tok vi en litt annerledes tur. Vi møtte opp ved Søgne gamle prestegård kl 22.00. for å bli med Agder naturmuseum og botanisk hage på flaggermustur. Turen fant jeg tilfeldig da jeg bladde i en turkatalog for Agder tidlig i vår. Jeg klippet den ut og festet den i kallenderen min. Turen arrangeres årlig, fra litt ulike steder, på omtrent samme tid hvert år. Naturlosen vår het Roar Solheim, og jeg tror nok at han var, mildt sagt, litt over gjennomsnittet interessert i flaggermus!
I Norge er de mest vanlige flaggermusene Nordflaggermus, Vannflaggermus og Dvergflaggermus. De vi fikk kontakt med i går var Nord- og Vannflaggermus.
Flaggermusene kan bli mange år gamle. De føder kun en unge pr år. De er ikke noe flokkdyr, men spesielt dvergflaggermusen kan samle seg i store kolonier av hunner.
Det var omtrent 100 mennesker som møtte opp, mange av dem barn. Det gjorde nok litt til at det ble lite flaggermus å se, da de små menneskene hadde litt problemer med å holde lyktene av......men vi fikk i alle fall høre dem da detektorene de hadde med virket flott.
De orienterer seg ved hjelp av lyd, og de ulike typene har ulike frekvenser. Små barn kan faktisk oppfatte enkelte flaggermusfrekvenser uten detektor.
Jeg synes vel ikke de er fine, men det var spennende. De har helt sikkert flydd rundt hodet mitt før uten at jeg ante de var der, nå vet jeg nemlig at DE ER DER
Jeg synes det var kjempeinteressant, og lærte en masse jeg sikkert aldri vil få brukt for. Lengde på turen var ca. 5 km. med en varighet av 1, 5 time. Og losen, ja han var kunnskapsrik. Skjønte nok at interessen var spesiell da han virkelig tok av med å fortelle da en bille krysset veien i mørket :) Det var da min kjære fikk nok :)
Du kan lese mer på www.naturmuseum.no


søndag 16. august 2015

Steinrøysa oppi bakken, Gaustatoppen 1883 moh.

Denne helga var det meldt bare drittvær her hos oss i sør, så da satte vi kursen mot finværet og tur i høyden. Målet var Gaustatoppen. Gaustatoppen ligger ovenfor Rjukan i Tinn kommune, og delvis i Tuddal i Hjartdal kommune i Telemark. Vi kjørte fra Kristiansand og overskyet vær, kjørte Birkeland, Åmli, Treungen, Nissedal, Vrådal, Brunkeberg, Seljord, Hjartdal og Tuddal og kom frem til Gaustablikk høyfjellshotel i nydelig kveldssol.Vi bor i et helt fantastisk land!!

Han fikk virkelig en ny venn her....

Sola går ned over Gaustatoppen, og fra senga ser vi rett mot morgendagens turmål

Hotellet var flott, servicen og maten helt perfekt. Som en bekjent skrev på statusen min; han bodde der en gang på 90-tallet, og hadde fått julekort og God sommer kort i fem år etterpå. Jeg tror ikke vi gjorde så mye utav oss at det vil skje med oss, men vi hadde en fantastisk kveld foran peisen med kald pils etter et skikkelig herremåltid.
Et helt fantastisk lys på morgenen


Porten til toppen

Tidlig opp og klare for tur, om ikke først, så i alle fall tidlig nok til å unngå køgåing. Vi hadde selvfølgelig klart å velge Gaustatoppens dag, så det var flere enn oss som ville gå i dag. Det kom noen dråper fra himmelen i kampen med sola på morgenen, men sola vant den kampen lett.

Bare siste biten igjen


Prøvde å få litt drahjelp :)
Turen opp er egentlig ikke noe problem, det er oppover bakke i steinrøys. Anbefaler sko med litt støtte i, vi valgte hvert vårt, jeg på joggesko med godt feste, og min beste turvenn fjellsko med litt mer støtte. Begge deler hadde sin fordel. Med tørt og fint vær er joggeskoene lettere, men med kryssing av eggen på toppen hadde jeg virkelig ønsket meg mer støtte og hardhet i skoen.  Når jeg sier at turen opp ikke er noe problem, så er den likevel tung nok til at pulsen stiger og det blir varmt.
Vi møtte både Asbjørnsen og Moe på vei oppover, der de samlet eventyr og skrev dem ned. Jammen møtte vi ikke den store bukkene bruse og trollet også.

Trappene hvor du kan se navnene på sherpaene som laget den

Vi brukte en time og 50 minutter opp til tårnet i et passe tempo, noen korte drikkepauser innlagt.
På toppen var det mye folk, men både bekledning og oppførsel viste tydelig at de hadde valgt en mer bekvem opptur, nemlig med Gaustabanen. Du kan altså faktisk ta heisen opp, eller ned om du heller vil det.

På klarværsdager som vi hadde får du oppleve Sør-Norges råeste utsikt.Du kan faktisk se opp mot 1/6 av Norges fastlandsareal, noe som tilsvarer 60.000 km2. Til sammenlikning er Danmarks totale areal 43.000 km2.
Det ble vafler og drikke på toppen...........vi trodde i alle fall at vi var på toppen. Men under mitt dobesøk så jeg plutselig den lange eggen på andre siden av tårnet, med topp pålen i andre enden.
Det var da turen begynte! Jeg kan jo ikke gå til toppen uten virkelig å ha vært på toppen......eller kan jeg det? Det må sies at vinden på toppen var ganske kraftig og kom i kast.....


Jeg er i enden av eggen.....
Rjukan helt i bunnen
Eggen er ca 500 meter lang, og det er i enden av denne at du er på det høyeste punktet, nemlig 1883 moh. Jeg var så bestemt på å se fjellet der det var skrevet GAUSTATOPPEN, at jeg bare måtte ut! (De som har vært her før, vil nå forstå at jeg slettes ikke hadde trengt å gå ut eggen for å se dette, det står nemlig i det siste trinnet før tårnet, men det hadde jeg altså ikke sett!! Jeg hadde altså passert.)
For å gjøre det kort, turen ut var fæl. Det blåste, det var høyt, smalt og at det er beskrevet som krevende er ikke å overdrive. Det gikk opp og ned, og på enkelte punkt er det ikke noe utenfor deg selv annet enn stupet ned. Da jeg var midt på angret jeg og ville tilbake, men jeg satt fast nede mellom to store blokker. Jeg hadde seks flotte menn bak meg og min kjære foran meg. Jeg hørte de seks gutta prate hele tiden, og det som gikk igjen var "Hvorfor gjør vi egentlig dette?" Jeg skjønte det bare var å fortsette og tenkte at jeg kunne ikke slippe de forbi meg, for jeg trengte de til å bære meg ut om jeg skulle dø. De spurte om jeg trengte hjelp, men jeg var så bestemt på at dette skulle jeg gjøre selv, at jeg takket pent nei, kom meg opp fra steinen, og etter en liten time hadde vi kommet oss ut og tilbake igjen. Jeg skal ikke ta på meg å anbefale eller advare, men er du redd for høyder er ikke dette siste stykket noe for deg.


Jeg var så fornøyd da jeg kom tilbake fra eggen at jeg nesten var høy, men jeg tror jeg ganske sikkert kan si at den turen tar jeg ikke igjen. Og da jeg ikke fant innskriften GAUSTATOPPEN i fjellet der ute ble jeg litt skuffet, for jeg hadde jo sett den på bilder. Men som bildene viser her, jeg fant den på vei ned igjen.

Turen ned gikk greit. Jeg kjenner det i knærne i dag at jeg har gått mye nedover. Vi måtte holde endel til siden for stien grunnet kø oppover. Der er det litt mer steinete, så det er viktig med konsentrasjon og å ikke trø feil. Vi tok matpausen på vei ned, der det ikke var vind, bare nydelig sommervær.







Delte resten av nista med disse

Jeg er så fornøyd med valget av tur denne helga, og jeg er om mulig enda mer nasjonalromantiker. Det var folk fra mange nasjoner på Gaustatoppen denne dagen, du hørte det på språket, og du så det virkelig på bekledningen. Å møte noen på vei opp kledd i hijab og flere lag lange kjoler gjør inntrykk, og jeg tror de var like fascinert av utsikten som meg.
Har du ikke tatt turen, da anbefaler jeg at du gjør det. God tur.

søndag 9. august 2015

Byklestigen - "med fare for livet"

Byklestigen finner du på ut.no, der den er gradert som enkel med en lengde på 1,8 km. Du går den greit på 30 minutter, om du ikke spiser like mye blåbær som oss!! En flott tur å ta om du ønsker en rast og en strekk på beina på vei til Hovden (eller ned igjen til byen), passer flott om du har med barn, hund eller begge deler.
Litt tung i starten, men flotte trapper
Masse blåbær!!
Du trenger hverken kart eller rettledning. Følg stien og du finner skilt med flotte enkle forklaringer. Gamle bilder og tegninger viser deg hvordan det var å dra fra Bykle og tilbake i gamle dager.
Byklestigen er et særdeles vanskelig og farlig parti på veien mellom Bykle og Valle i Setesdal. I dag går riksvei 9 i tunnel på dette stedet.
Flotte tegninger og historie

På toppen av stien, med flott utsikt ned på dagens riksvei 9
Byklestigen er nevnt for første gang i 1770, og var frem til 1879 den eneste veien til og fra Bykle fra sør. Dette vanskelige partiet førte til at veien ble lagt om en rekke ganger, og hele seks "generasjoner" med vei er kjent. Først etter 1879 kunne veien kjøres med hest og vogn.
Mange blåbærpauser, også i trappa ned på andre siden
Flott utsikt
Ikke bare tobeinte som fikk strekke på beina
Det blir hevdet at flere personer falt ut fra den eldste Byklestigen og drukna i Otra. Byklestigen gikk i et smalt skår i fjellet, og på det smaleste var ikke bredden mer enn 30 cm. På det mest kritiske punktet var det en loddrett stige ferdefolket måtte klatre opp og ned. Skåret kan du ikke lenger se da det ble sprengt bort når kjerreveien ble laget i 1879 .

En flott tur i sola, før vi kjørte videre oppover dalen
I 1992 ble Byklestigen rekonstruert. Den øvre delen er ganske lik den gamle. Den nedre delen er ikke riktig. Både i 1879 og på 30-tallet ble dette farlige partiet sprengt ut.
Lyst til å ta turen selv? Bare følg skiltet fra riksveien etter Grasbrokke. God tur.