onsdag 28. august 2013

Ravnedalen, et av Kristiansands "hjertekammer"

Ravnedalen er en park i Kristiansand i Vest-Agder. Den ligger i bydelen Grim, innerst på Grimsmyra, med Baneheia som nærmeste nabo.
Ravnedalen var tidligere forlegning for rundt 1200 soldater, den gang kalt Grimsmoen. På 1860-tallet var det planer om å anlegge skytebane i området, men general Joseph Frantz Oscar Wergeland, bror til Henrik Wergeland og Camilla Collett, uttalte at «det er det rene helligbrøde. Dette området egner seg så aldeles fortreffelig til et lystanlæg».
I parken finner man en statue av general Wergeland, samt et av Norges største grantrær, plantet i 1875.

General Wergeland

I 1872 søkte Byselskabet Christiansands Sparebank om midler til å anlegge park i Ravnedalen, og i perioden 1874-78 ble parkanlegget bygget av soldater utrustet med spader og frø istedet for våpen.

Området er fullt av turstier

Et fantastisk parkanlegg

Her finnes de vakkreste blomster med de nydeligste dufter

En kraftfull og "mystisk" naturpark under den stupbratte Ravneheia. Heia, vannet og svaneparet er kjennemerker. Dalen er forandret fra et myr- og sumpområde til en perle med et vell av kjente og ukjente planter og trær.

Hjertedammen

Ja benken hvor mer enn en har fått sitt "ja"

Til og med beplantningen rundt dammen og benken sier "ja"

Ravnedalen er blitt ett av Kristiansands nye kultursteder med hyppige konserter og andre aktiviteter. Parken har også fått en oppmurt utescene.

Det ligger mye historie i disse trærne

Er navnet ditt her?

"Tre tagging"

Parken er et ypperlig utgangspunkt for turer i Baneheia, med flere alternative turstier. Det er bare å velge og vrake, kort eller lang tur. Men du må opp, og ned, om utgangspunktet er parken :)


Jeg kan anbefale burgeren på kafe Generalen etter turen, både sunn og god :)  God tur!

mandag 26. august 2013

Lindesnes fyr, "tatt av vinden"

Lindesnes fyr er Norges eldste fyr beliggende tilnærmet helt på sydspissen av Lindesnes-halvøya i Lindesnes kommune. 27. februar 1656 ble Norges første fyrlys tent her. Dette ble slukket allerede 1657, men man regner likevel at fyret ble grunnlagt i 1656.
Det var ingen tilfeldighet at nettopp Lindesnes ble stedet der det første fyr i Norge ble tent. Helt siden middelalderen har Lindesnes, eller Neset, som man kalte stedet, vært en av de viktigste landkjenningene for de seilende mellom Nordsjøen og Østersjøen.
 
Opplev vinden som blåser i håret og nyt utsikten over punktet hvor de to havene Skagerrak og Nordsjøen møtes på Lindesnes fyr.
 
Det er Stiftelsen Lindesnes Fyrmuseum som i dag drifter fyret, dets aktiviteter og severdigheter. I 2004 ble det bygget opp en stor fjellhall i fjellet under dagens fyr. Hallen blir brukt til konserter, begivenheter og arrangementer i kommunen samt filmfremvisning av historien rundt fyret og fyr i Norge gjennom hele turistsesongen. I tillegg til Fjellhallen finnes en museumsbutikk og flere utstillinger i fyrets bygninger og i noen av hulene som tyskerne etterlot seg i 1945.

 
 
Ved å ta turen opp de 109 trappetrinnene som fører til fyret, kan du oppleve følelsen av vinden som blåser i håret mens du nyter den imponerende utsikten over havet. Eller hva med å ta turen i bunkerne og de mange undergangene som ble bygget under andre verdenskrig i fjellet under fyret?

 
 
 
Floraen er rik både på farger og arter her ute.

 
 
 
 
Denne dagen da vi var her, var været snilt. Litt vind var det, men helt akseptabelt. Jeg har vært her mange ganger, og da vi var små pleide pappa å ta oss med hit når det var storm. For de som ikke har opplevd dette, anbefaler jeg det på det sterkeste, da kan du se hva VÆR er!

 
«Pax» (fredsmonument) i bronse ved Lindesnes fyr av Arne Vinje Gunnerud fra 1997. Reist av Sørlandets Krigsminneforening og Lindesnes kommune med støtte bl.a. fra Russland og Tyskland til minne om 986 omkomne etter senkingen av M/S «Palatia» i 1942.

 
 
 
Et besøk på Lindesnes er verdt turen, her er det masse historie, muligheter til å gå langt, eller rett og slett bare besøke fyret og nyte god niste :)

 
Kjøretid fra Kristiansand til Lindesnes fyr er ca 1,5 time. Naturen ut til fyret er fantastisk, anbefaler at du tar deg tid til å se deg rundt :)   God tur!

søndag 25. august 2013

Kjerag, en av "must" turene

Kjerag er majesteten i Lysefjorden. Med sine 1000 loddrette meter blir selv Preikestolen liten. Den loddrette og blankskurte granittveggen har lenge vært beundret fra fjorden, men ønsker du en annerledes opplevelse bør du ta turen opp til Kjeragplatået og Kjeragbolten. Kjerag er et fjellplatå på sydsiden av Lysefjorden. I vestre del av platået sitter Kjeragbolten, en 5 m³ stor stein, kilt i en kløft i fjellet 1000 m over Lysefjorden.
Turstien til Kjerag starter ved Øygardstølen – 640 m over Lysebotn. Valget mitt av skotøy på denne turen var noen godt brukte joggesko, DET gjør jeg ALDRI igjen!
Vi brukte ca 4 timer å kjøre fra Kristiansand, via Suleskarveien til Øygardstølen.
Hele turen går på merket sti (ca 10 km) i kupert terreng og har en høydeforskjell på 570 meter. Store deler av turen går på bart fjell. Beregn ca 5 timer.
Turen starter med kraftig stigning over den første fjellryggen. Herfra bærer det utfor til Litle Storedal, hvor du på ny skal forsere en kraftig stigning. Fra utløpet av Storedalen følges en bratt egg opp på selve Kjeragmassivet, hele tiden med luftig utsikt mot Lysefjorden.
Vi startet turen og begynte klatringen opp fjellet, starten var bratt og glatt, og allerede da fant jeg ut at skotøyet var feil, her var det ingen feste, alt for slitte sko!! På det bratteste satt jeg rett og slett fast, og begynte å grue for turen tilbake, når det bærer nedover!! Jeg opplevde faktisk å få kjeft av en annen turgåer der jeg strevde med å komme opp. Han gav meg ei hånd og sa: "Det er siste gang du tar en slik tur på joggesko!" Huff......jeg ble flau....
Når toppen er nådd, leder stien i åpent og lett terreng fram til varden på Nesatind.
Kjeragbolten ligger ca. 300 meter sør for varden. Stavanger Turistforening har bygget en varde med veivisere ute på platået for å hjelpe besøkende til å finne fram til attraksjonene. Vi klarte likevel å gå rett forbi juvet ned, og måtte snu :)
Planen var selvfølgelig og lett og elegant hoppe ut på steinen for så å bli fotografert.......men med mitt valg av skotøy så turte jeg rett og slett ikke. Den som var mest skuffet var meg, mens min kjære var veldig fornøyd med min avgjørelse.
Vi er nå 1000 meter over Lysefjorden. I Kjeragfjellet kan det på et bestemt sted oppunder toppen høres skuddlignende smell, samtidig som en røyk står ut fra fjellveggen – det såkalte Kjeragsmellet. Etter det eldre folk forteller, viser dette naturfenomenet seg særlig i austavind når vinden har en bestemt styrke. Hva fenomenet kommer av er usikkert, men bygdefolk har fra tidligere tider ment at det er vann som blir pressa ut fra fjellveggen.
Det er et fantastisk landskap å gå i, turen går mye opp og ned, og det kommer stadig en ny topp bak den du nettopp har kommet deg opp på.
Fjellet var fult av ryper da vi gikk, og ungene løp bokstavelig talt rundt beina våre.
Vi brukte ca 2,5 timer inn til bolten, og etter nydelig niste i sola begynte turen ned igjen. Du blir ikke så tung i pusten av nedturen, men enkelte plasser krevde litt mer konsentrasjon.
Varder er det mye av her.Enkelte har gjort det til en hobby å markere sitt besøk ved å bygge varder, ofte på nye steder. Resultatet kan lett bli at det som skulle være en serie veivisere, blir en farlig løype å følge i tåke eller halvmørke.
Lyst til å gå turen? Den er flott, men krever kanskje at du har gått litt i terreng før. Anbefaler den på høsten når fargene er som finest, og helst i tørt vær. og den kan godt avsluttes med middag på Øygardstøylen før hjemtur.
Håper ikke jeg har gitt deg.....
God tur!